OverigIk als kleine jongen

Waarom gaat het leven soms heel anders als gepland?

Sommige mensen worden ineens ongeneselijk ziek.

Sommige mensen verliezen een kind.

En sommige mensen gaan scheiden.

Waarom, is vaak de vraag. De vraag, waar je niet mee verder komt. De vraag die voor iedereen persoonlijk anders kan worden uitgelegd. Maar vaak wordt er geen antwoord gevonden.

Ik denk dan vaak aan een quote van Victor Frankl, een man die in een concentratie kamp alles verloor, zijn vrouw, zijn levenswerk en als hij daar stond gestript van al zijn bezittingen en zijn kleding, dacht hij, ze kunnen alles van me afnemen maar niet het recht om te reageren op deze situatie zoals ik dat wil. Hij kon boos zijn, verdrietig, ongeïnteresseerd, hij kon schreeuwen, huilen ja zelf lachen. Hij had de keus, net zoals wij de keuze hebben… 

Voor de mensen die het nog niet weten, Cindy en ik zijn gescheiden.
Hoe reageer ik daar op? En hoe reageert Cindy daar op?
En hoe reageer jij daar op?
Een paar reacties die ik kreeg;

He, dat had ik nooit verwacht.

Ja, ik heb altijd al gezien dat er iets niet klopte.

Ja, die dingen gebeuren in het leven het overkomt je.

Je had het anders moeten doen Rob.

Hoe gaat het nu met jou/jullie?

Hoe gaat het nu verder met het project?

Op twee van deze reacties wil ik weer reageren. De ene reactie wil ik op reageren omdat het me een beetje boos maakt. De andere reactie wil ik op reageren omdat ik vind dat jullie daar recht op hebben.

De reactie;” je had het anders moeten doen Rob”, daar wordt ik een beetje boos om. De mensen die mij kennen weten dat ik zeer zelden boos wordt. Dus dat betekend dat dit mij raakt en ik er uit moet gooien wat me dwars zit. Ze hebben gelijk ik had het anders moeten doen… Maar hoe anders? Nooit ja moeten zeggen? Na 12,5 jaar scheiden? Gewoon getrouwd blijven? Eerst de relatie afronden voor je verliefd wordt op een ander. Voor die mensen die deze laatste zin als te laat advies hebben gegeven heb ik een vraag, hoe doe je dat, niet verliefd worden? Denken mensen soms dat ik het met opzet heb gedaan?

Ach waar wind ik me eigenlijk over op? Nou ik wind me er over op dat mensen helemaal niet kunnen beoordelen wat ik had moeten doen. Wat hadden zij gedaan als ze mij geweest waren? Wat had jij gedaan als je als Gandhi geboren was of als Adolf Hitler. Wat had je gedaan als je Amy Winehouse of Robin Williams geweest was. Wat had je gedaan als je je eigen vader of moeder was geweest. Als je er eerijk op antwoord dan moet je toegeven dat je het niet weet. Net als bij voetbal kijken weten we precies wat we moeten doen. Tot je zelf in het doel staat en er een penalty op je af komt. Dan moet jij beslissen, jij alleen hebt alle informatie. Het is jou beslissing, jou leven, jou recht, jou laatste recht, ongeacht de consequenties, Want die zijn ook van jou. Ik en Cindy moeten  leven met de gevolgen van onze beslissingen die we genomen hebben tijden en na ons huwelijk. Hoe verdrietig ook.

Voor die mensen die nog steeds menen te weten hoe ik het anders had moeten doen , zeg ik wat ze hier in Duitsland zouden zeggen, lek mich am Ars!

Toen ik verliefd werd op deze vrouw, hebben we beide gebeden voor een oplossing die niemand zou schaden. Al lijkt dat soms niet zo, ik hou me daar nog steeds aan vast want dat is wat ik wil voor iedereen het beste. Dat is mijn reactie op bijna iedere situatie, Dat ik als mens daarbij fouten maak of de dingen niet zo doe als mensen van me verwachten dat is dan maar zo. Maar ik weet dat ik met deze intentie iedere beslissing maakt.

De tweede vraag die ik wil beantwoorden. is de vraag, Hoe gaat het nu verder met het project?

Cindy wilde niet verder met het project, maar heeft me wel de kans gegeven om investeerders te zoeken om het project alleen af te maken. Dit is niet gelukt maar heeft me wel de tijd gegeven om om alle mooie dingen die we gemaakt en beleefd hebben meer los te laten. Ik denk dat ik ook namens Cindy kan zeggen dat we heel gelukkig zijn geweest en dankbaar zijn voor alle mensen die ons geholpen en meegeleefd hebben.

De boerderij is verkocht en het ziet er naar uit dat we met minimale schulden verder kunnen.

Ga je nu niet meer voor de ouders schilderen? Eerlijk gezegd weet ik het niet. Tijdens het project heb ik een aanvraag van Make a Wish door moeten sturen naar een bevriende en getalenteerde kunstenares Anita Davids, omdat ik geen tijd had van wegen het project en een wachtlijst van aanvragen.. Misschien ligt daar mijn uiteindelijke doel, een groter geheel waarbij meerdere kunstenaars, meerdere ouders helpen. Dat was sowieso mijn doel voor de toekomst zoals ik één van mijn voorgaande Blogs te lezen is.

Is dit dan het einde van de levensschilder? Ik weet het niet. Ik weet alleen dat ik als 5 jarig jongetje op dat emmertje stond om op de keukentafel te kijken een droom ontving. Ik wilde kunstschilder worden. Nu als 50 jarige wil ik dat nog steeds. Ik ben al kunstenaar, maar hoe mijn stijl en leven er uit gaan zien weet ik nog niet. Ook weet ik dat als ik me in de juiste richting beweeg of droom ik me zo voel als toen op dat moment op ik dat emmertje stond.

Wil je me blijven volgen klik dan hier.
Wil je me nooit meer volgen klik dan hier.

En Cindy? Cindy heeft een nieuwe vriend en een hond. Ze is ook aan het schilderen en houd nog steeds van wandelen. Ik hoop dat ze heel gelukkig wordt.

Volg ons door je naam en email achter te laten en je ontvangt de gratis Stress Reducer
Deel dit blog via:

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Verwijder formulierPlaats reactie