“Een goed schilderij staat gelijk aan een goede daad.”
– Vincent van Gogh

Het overlijden van mijn broer en het feit dat ik overspannen raakte heeft ervoor gezorgd dat ik ging nadenken over het leven. Wat wil ik eigenlijk, vroeg ik me af waarom ben ik hier? In mijn zoektocht ontdekte ik dat als ik iemand help, mijn leven waarde heeft. Ik ben van mening dat als je jezelf ontwikkelt en je mensen helpt, je gelukkiger bent.

Schilderen en mensen helpen schreef ik toen op een briefje als mijn grootste wensen. Daar word ik gelukkig van. En daar kom ik steeds weer op terug. Ik blijf me ontwikkelen als kunstenaar en als mens. Ik luister vol aandacht naar de verhalen van nabestaande die een dierbare hebben verloren. De schilderijen/kunstwerken ontstaan eerst in mijn hoofd nadat de puzzelstukjes samen vallen. De anekdote over de vistrip met ome Willem, de droom voor het ongeboren kind, ze krijgen een plaats in het kunstwerk die de kijker aanzet na te denken over wat waarde heeft in het LEVEN van de overledene. Daarom noem ik mezelf de levensschilder. Want de dood is maar een klein deel van ons leven. Met de herinneringsschilderijen bied ik de mogelijkheid om de focus te verplaatsen naar wat werkelijk waarde heeft, zodat het leven weer zin heeft. En iedereen mag en kan dat doen op zijn eigen tempo en manier. 

Ook met mijn andere werk wil ik de focus en de aandacht van de kijker op het leven verleggen door de kijker in zijn hamsterrad te stoppen en te  inspireren, te fascineren en na te laten denken dat er meer is dan work, eat, sleep and repeat.

Wil je de De-lights ontdekken? Klik dan hier.

Rob van der Lei
De Levensschilder

Rob van der Lei

werk-1